In je tuin wil je graag het hele jaar door genieten van een perfect gazon. Voor die perfecte grasmat te behouden kan je volgende tips zeker goed gebruiken

1. Maaien

De eerste maaibeurt start je als het gras tussen 6 en 8 cm lang is. Maai het gras dan zeker niet korter dan 4 cm. Als je het gras te kort maait zal het moeilijker hergroeien en wordt mosgroei gestimuleerd. Na die eerste maaibeurt is het best wekelijks te maaien. In droge periodes maai je het gazon tweewekelijks. Zorg er zeker ook voor dat het gras niet te kort de winterperiode ingaat!

Voor de kwaliteit van je gazon is het type grasmaaier niet echt van belang. De keuze hangt hier meer af van de oppervlakte van je gazon en hoeveel werk je zelf wil doen. Voor wie weinig tijd heeft biedt een robotmaaier een uitstekende oplossing.

2. Bemesten

In het begin van de groeiperiode (maart tot mei), is het tijd om je gazon te bemesten. Het gras heeft de juiste voeding nodig om gezond te blijven en haalt deze voedingsstoffen uit de bodem. Een zure bodem kan ervoor zorgen dat de meststoffen niet goed worden opgenomen en daarvoor is het aangeraden om in de winter je gazon al eens te kalken.

Voor de bemesting zelf kan je kiezen voor organische meststof of kunstmeststof. Organische meststof zal de structuur en het vochtgehalte van de bodem verbeteren. Hierdoor wordt de wortelgroei van het gras bevordert en worden voedingsstoffen beter opgenomen. In de kunstmeststoffen heb je dan weer gecombineerde producten die ook zorgen voor bestrijding van mos en onkruid.

gazon

 3. Verticuteren

Dood gras, oude maairesten en mos vormen een viltlaag die je gazon kan verstikken. Daarom is het raadzaam je gazon 1 of 2 keer per jaar te verticuteren. Na een verticuteerbeurt bereiken lucht, water en voeding weer beter de graswortels. De beste periodes om te verticuteren zijn april/mei (start van de groei) en september (einde van de groei). Je gebruikt hiervoor een verticuteermachine of verticuteerhark. Zorg ervoor dat je niet te diep verticuteert. Het is voldoende het mos en de viltlaag los te maken.

Verticuteren is een arbeidsintensief werkje waar je zelf mogelijk geen tijd voor hebt. Hoveniersbedrijf Eindhoven kan je ook hier alvast bij helpen.

4. Verluchten

Verluchten wordt meestal vergeten, maar is toch essentieel om je gazon goed waterdoorlatend te houden. Voor een kleiner gazon kan je dit eenvoudig doen door met een riek kleine kanaaltjes in je gazon te prikken. Voor grotere gazons bestaan hiervoor ook elektrische beluchters.

5. Besproeien

Een gezond gazon hoef je in principe niet te besproeien, maar bij droogte is het toch aangewezen om het gras niet bruin te laten worden. Het is dan niet nodig om heel vaak te sproeien. Het tijdstip van de sproeibeurt en de hoeveelheid water zijn wel belangrijk.

Qua tijdstip is het best ’s ochtends of ’s avonds te sproeien. Het water kan langzaam in de grond dringen en verdampt niet onmiddellijk. Sproei in één beurt ongeveer 5 tot 10 liter per vierkante meter.