Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Een onbemand luchtvaartuig is dan ook een toestel dat vliegt zonder piloot. Wel wordt een drone in de regel op afstand bestuurd. De afstand voor de besturing kan enkele meters zijn, maar de afstand kan ook vele kilometers zijn. Vooral indien de drone met behulp van communicatietechnologie wordt bestuurd.

Soorten drones

Er zijn twee soorten drones, de op afstand bestuurbaar en autonoom. De laatste is een drone die vooraf is geprogrammeerd om een bepaalde route of afstand of opdracht uit te voeren.

Drone in de lucht

Woord drone

Het Nederlandse woord drone komt als afgeleide uit het Engels van het woord mannetjes bij. In het Nederlands is een mannetjes bij een dar en het woord drone stamt dus uit de tijd dat de militairen drones gebruikten en de drones nog niet beschikbaar waren voor het publiek.

 

Benamingen voor een onbemand luchtvaartuig

Een aantal bekende benamingen van een onbemand luchtvaartuig zijn:

 • Autonomous Aerial Robotics (AAR)
 • Micro Air vehicle (MAV)
 • Remote Piloted Aircraft System (RPAS)
 • Small Unmanned Aircraft System (SUAS)

Enkele andere benamingen zijn:

 • Mini Unmanned Air vehicle (UAV ) of small Unmanned Air vehicle UAV
 • Rotor-UAV (Unmanned Air vehicle) of RUAV (Rotor Unmanned Air vehicle)

Maar ook worden gehanteerd benamingen als

 • Microcopter
 • Quadcopter
 • Nederlandse benaming

 

Ontleend uit de militaire luchtvaart, wordt in Nederland door consumenten gesproken over drone. In de militaire luchtvaart heeft het inzetten van een drone tot doel om bij gevechtsdoeleinden (oefeningen) een zogenoemd “vliegend doel“ uit te schakelen.

 

Inzet van drones

Defensie heeft het grootste belang om drones in te kunnen zetten. Bij defensie worden drones gebruikt voor onbemande vluchten, bijvoorbeeld voor verkenning en foto’s en uitschakelen van vijandelijke doelen. Steeds meer verschuiving vindt plaats van militaire doelen naar civiele doelen.

 

Civiele doelen

Met civiele doelen wordt bedoeld de inzet van een drone door politie en brandweer. Daarnaast is een drone een hele goede hulp voor bewakingswerkzaamheden. Denk maar aan bouwterreinen en andere terreinen die bewaakt moeten worden. Ook als mensen in een bepaald gebied zoek zijn, kan een drone een goede hulp zijn om de gezochte persoon te helpen opsporen. Daarnaast is het waarneembaar dat fotografen en makelaars steeds meer gebruikmaken van drones. Met een drone kunnen objecten van bovenaf heel gemakkelijk worden gefotografeerd. De architect en milieudeskundige gebruiken drones voor het maken van video opnames of foto’s. Het gebruik van drones wordt in Nederland ook steeds populairder. Dit komt omdat drones voor iedereen te koop is en drones worden aangeboden in verschillende prijsklassen en in simpele uitvoeringen tot zeer complexe modellen.

Drone-aan-het-strand

Categorie

Alle drones behoren tot de multicopters. Multicopters worden uitgerust met minimaal vier of meer dan vier propellers. Het gebruik heeft geleerd dat drones stabieler worden als het aantal propellers toeneemt.

 

Modellen drones

 • Drone met vier propellers heet quadcopter.
 • Drone met zes propellers heet hexacopter.
 • Drone met acht propellers heet octocopter.

Fabrikanten van drones

Door toename van belangstelling voor drones, komen er ook steeds meer fabrikanten op de markt. Fabrikanten gaan zich vervolgens toeleggen en zich ook specialiseren in ontwikkeling van drones. Consumenten krijgen daardoor meer belangstelling voor en willen graag forse bedragen voor een drone uitgeven. In Nederland zijn drones te koop voor € 300, maar ook het tienvoudige. Op Nootropify.nl vind je een goed artikel over de beste drones die je op dit moment kan kopen, ze houden deze lijst up-to-date dus je zit altijd goed!

Accessoires

Een drone is heel eenvoudig te verfraaien met allerlei accessoires. Denk bijvoorbeeld maar aan het inbouwen van een camera. Ook een sterkere accu geeft meer vliegplezier en vlieguren en een GPS flight recorder kan vlieggegevens vastleggen. Met andere woorden het vliegen met een drone is eindeloos.